Ana sayfa » Tarihteki İlk Kod Nasıl ve Kim Tarafından Yazıldı?

Tarihteki İlk Kod Nasıl ve Kim Tarafından Yazıldı?

by ozarci
tarihteki-ilk-bilgisayar-nasil-ve-kim-tarafindan-kodlandi

Bir ekmek yapmak için neler gereklidir?
Un, su ve maya: peki un nasıl meydana gelir? Buğdayların ezilmesiye.
Peki o ilk buğday tohumu nasıl büyütüldü?
İlk maya nasıl icat edildi?
İkisinin birleşiminin hamur üreteceği nasıl ön görüldü?
Aklı kurcalayan bu gibi soruların bir benzeri de elbette “Tarihteki ilk kodu yazan kim ve nasıl yazıldı?” olabilir.

Kodlama dendiğinde akla ilk olarak bilgisayar gelmektedir, hatta 1926 yılında dijital aletler kuruluşunun başkanı ken olsen’nin bir sözü vardır: “bilgisayar, herkesin evinde neden bulunmasını istediğine dair sorgulanmaya gerek duyulmayan bir alettir.” demiştir.

İlk kodlama: babiller ilk abaküsü bulduklarında kodlamanın temelini atmışlardı. Çinlilerin yayında Japonlar dahi 1920 yılına kadar modern çağ aletleri mevcut olmasına rağmen, öğretici yanının yüksek olması açısından abaküs kullanmaya devam etmişlerdir.

Mekanik aletlere geçiş aşamasına geçersek, mucidi tam olarak bilinmese de mö 87 yıllarında keşfedilmiş ve ayın yansıma açısına göre hesap yapmaktaydı.
Bilinen ilk mekanik hesap makinesi 1500 yılında leonardo da vinci tarafından tasarlanmıştır.
ilk logoritmik hesaplama aleti 1620 yılında ingiliz edmund gunter tarafından üretilmiştir, bu aletle bir kerede birden fazla hesap yapmak mümkün hale gelmiştir.

Hesap makinelerin rağbet görmesinden sonra, elektronik bilgisayarlar artık hayatlarımıza girmeye başladı, dijital bilgisayarlara geçişte basit mantıkla 0 ve 1 rakamlarını kullanarak basit toplama işlemleri yapıyordu, bir anlamda artık kodlamaya geçiş yapıldığının milâdıydı.

Peki ilk bilgisayar nasıl kodlandı sorusuna cevap verebilmek için, önce compilerın çalışma mantığını kavramalıyız, ardından yarı iletkenlerin nasıl çalıştığı pekiştirmeliyiz.
1 ve 0 kullanılarak çalışıyor ama nasıl?
Temelde elektrik akımını istediğimiz şekilde kullanabilecek iletkenlerlerimiz var, bunlar sayesinde donanım parçalarına gönderilen gerilimlerin yüksek/düşük olduğunu 1 ve 0 bitler sayesinde anlamlandırıyoruz, mühendisin hayal gücüne kalmış bu bitlere atanan komutlar bulunuyor, bu komutlar da bu dizilimdeki düşük/yüksek gerilim sayesinde çalışıyor veya çalışmıyor, çok sayıda devre anlık olarak sinyal üretiyor ve bu sinyaller yine anlık olarak 1/0 bitlerine çevriliyor, en başta yapılan kodlamalarla bu sinyaller doğru şekilde okunuyor ve monitörde hoşgeldiniz ekranına kadar arka tarafta hızlı bir işlemler silsilesi de tamamlanmış oluyor.

İlgini Çekebilir

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x